ZDROWOTNE NALEWKI

baza wiedzy
Blog
06.02.2014

Artykuł ukazał się w lutym 2014 roku w miesięczniku "Brama".

Autor - Małgorzata Beata Bodzek

Ziołolecznictwo proponuje nam wiele sposobów przygotowania ziół - od naparu, aż po nalewki - czyli wyciągi alkoholowe. Ze względu na składniki wyróżniamy kilka podstawowych rodzajów nalewek: ziołowe, owocowe, korzenne, miodowe i inne jak np. nalewka czekoladowa. Nalewki oraz inne wyroby spirytusowe, ze względu na olbrzymie walory zdrowotne, coraz częściej wykorzystywane są w leczeniu rozmaitych infekcji oraz schorzeń. Bez względu na to czy mamy do czynienia z nalewką sporządzoną na bazie owoców, ziół czy miodu (np. wrzosówka), każda z nich posiada określone właściwości lecznicze. Z pokolenia na pokolenie przekazywane są również przepisy na różnego rodzaju domowe nalewki także do użytku zewnętrznego. Nalewki sporządza się macerując zioła w mieszance alkoholu i wody, najczęściej o stężeniu 40, 50 i 70 %. Alkohol wydobywa zroślin substancje czynne, rozpuszczalne zarówno w wodzie jak i w alkoholu oraz jest świetnym konserwantem, dzięki czemu nalewki możemy przechowywać do 2 lat. Nalewki ziołowe traktujemy jak leki o silnym działaniu, dlatego stosujemy je w niewielkich ilościach - jeśli przepis nie podaje inaczej, zażywamy ok. 20 ml. 3 razy dziennie, a zioła dobieramy według potrzeb.

Poniżej kilka najpopularniejszych, łatwych do wykonania leczniczych trunków.

Dzięki leczniczym nalewkom możemy wzmacniać organizm (cytrynówka, nalewka z aronii, miodu, pigwy), leczyć z przeziębień i sezonowych przypadłości, działać doraźnie w przypadku niestrawności, bólów żołądka (miętówka i pieprzówka).

Nalewka na szyszkach chmielu.

To wręcz idealna propozycja dla osób cierpiących na zaburzenia snu i bezsenność. Naturalne substancje zawarte w szyszkach chmielu doskonale wpływają bowiem nie tylko na jakość naszego snu, ale również na nasze dobre samopoczucie. Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie około 125 g szyszek chmielu oraz 400 g. rozcieńczonego spirytusu lub mocnej, czystej wódki (50%). Pozostawiamy na miesiąc, odcedzamy i stosujemy przed snem od pięciu do dziesięciu kropli na łyżkę wody.

Nalewka czosnkowa.

Jak powszechnie wiadomo czosnek stosowany jest w leczeniu przeziębienia, grypy oraz dolegliwości górnych dróg oddechowych. Nalewka sporządzona na bazie tego magicznego warzywa, podawana w odpowiedni sposób (20 kropli na łyżce mleka, 3 razy dziennie) dodatkowo nasila jego lecznicze właściwości. Podobnie jak w przypadku innych zdrowotnych trunków z udziałem spirytusu, proces sporządzania nalewki czosnkowej jest szybki, tani i prosty. Potrzebujemy tutaj jedynie około 1 kg czosnku i 1 l mocnego spirytusu (95%) i czasu potrzebnego do sklarowania (dwa tygodnie).

Pieprzówka

Pieprzówka jest doskonałym, naturalnym środkiem używanym przy łagodzeniu nerwobóli, bólach stawowych i mięśniowych.Pomoże nam w przeziębieniu i w walce z uporczywym kaszlem, a także w problemach gastrycznych, wzdęciach, zaparciach, nudnościach i niestrawnościach.

Składniki: 10 ziaren pieprzu czarnego, 5 ziaren ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 litra wódki 45 %. Ziarna pieprzu i ziela angielskiego należy wsypać do butelki razem z ostrą papryką. Zalać wódką i odstawić na 7 dni. Zażywać przy infekcjach 2–3 razy dziennie po ok. 20 g., natomiast przy problemach żołądkowych stosować jednorazowo do 40 g. nalewki.

Nalewka z pigwy

Pigwa jest naturalnym lekiem, jej owoce posiadają duże ilości witaminy C(siedem razy więcej niż cytryna), B, prowitaminy A, garbników, pektyn orazminerały: magnez, fosfor, potas, żelazo, miedź i jod. Działa przeciwzapalnie, jej sokiem można przemywać dziąsła, płukać gardło, przetłuszczające się włosy (kilka łyżek naszklankę wody). A kiedy chcemy mieć świeży oddech, wystarczy żuć plasterek pigwy. Naturalnym odświeżaczem powietrza może być również wdomu – owoce nabite goździkami poleżą naparapecie nawet cztery miesiące. Można je również wkładać dobieliźniarek.

Składniki: 1 kg owoców pigwy, 1 litr wódki 40%, pół litra spirytusu, 0,5 kg cukru, łyżeczka cynamonu i kardamonu, laska wanilii.

Przygotowanie: Z owoców pigwy usunąć gniazda nasienne, pokroić owoce w kostkę. Zasypać cukrem, pozostawić na 6 dni. Następnie zalać wódką, spirytusem, dodać przyprawy. Zakręcić słój/butlę i odstawić na co najmniej 6 miesięcy w ciemne miejsce.Przez pierwsze dwa tygodnie codziennie wstrząsać zawartością, dzięki czemu nalewka z pigwy zyska bogactwo aromatów. Owoce pigwy usunąć (odcedzić) przez ściereczkę, a płyn rozlać do butelek. Dobrze jest pozwolić jej leżakować jak najdłużej (im dłużej tym szlachetniejszy ma smak).

Nalewka miętowa

Składniki: 1 duża gałązka mięty, skórka z cytryny, 1 łyżeczka cukru, 450 ml. spirytusu 95%, 550 ml. wody
Przygotowanie: Cytrynę sparzyć wrzątkiem i obrać cieniutko ze skórki. Zagotować 400 ml. wody, dodać cukier, wystudzić. Do gąsiorka włożyć gałązkę mięty i skórkę cytrynową, dolać wodę z cukrem i spirytus, zakryć słój i odstawić na 5-6 dni. Następnie dolać 150 ml przegotowanej, schłodzonej wody, wymieszać i przefiltrować, zlać do butelek. Po 10 dniach jest już gotowa.

Nalewka z aronii

Owoce aronii są źródłem witamin: C, B2, B6, PP, P, E oraz karotenu, czyli prowitaminy A. Do tego dochodzą cenne pierwiastki: molibden, mangan, miedź, bor, jod oraz pektyny. Dzięki tym skarbom nalewka z aronii wspomaga układ obronny organizmu, oczyszcza z zalegających w nim toksyn oraz poprawia pracę układu pokarmowego, przyspieszając przemianę materii. Reguluje ciśnienie tętnicze krwi i dlatego jest polecana osobom cierpiącym na nadciśnienie. Łagodzi również dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.
Kilogram owoców należy umyć, dodać pół kg cukru i odstawić na 4-5 dni. Potem zalać je litrem czystej wódki i 1/2 litra spirytusu. By poprawić smak nalewki, można dodać laskę wanilii albo trzy ziarna kardamonu.
Nalewkę należy trzymać w cieple przez 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając słoikiem. Po tym czasie przefiltrować ją i przelać do butelek. Do picia najlepsza jest po 2 miesiącach.

Nalewka chrzanowa

Można ja traktować jako lek wzmacniający organizm, mający działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Nalewka chrzanowa zawiera wiele witamin. Działa pozytywnie przy problemach z żołądkiem (niestrawność), dezynfekuje jamę ustną i regeneruje dziąsła. Stosuje się ją także w kamicy nerkowej. Chrzan doskonale spisuje się także jako lek stosowany zewnętrznie, przy bólach kości i stawów, zwłaszcza przy bólach korzonkowych, rwie kulszowej, reumatyzmie.

Składniki: 100 g tartego chrzanu,250 ml wódki,

Przygotowanie: Chrzan zalewamy wódką i odstawiamy na tydzień w zakręconej butelce. Następnie odcedzamy nalewkę przez gęste płótno, a pozostałość wyciskamy ręcznie. Przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy.

Stosujemy wewnętrznie jak również do wcierania w chore miejsca.

Nalewka z korzenia arcydzięgla

Arcydzięgiel jako naturalny ziołowy lek skuteczny jest w leczeniu szerokiej gamy chorób. W ziołolecznictwie stosowany od wieków, a dzięki swoim bogatym właściwościom przez średniowiecznych mnichów nazywany był "anielskim zielem". Wszystkie części zioła potrafią pomóc w niestrawności, wzdęciach, kolce, w przypadkach słabego krążenia. Jako delikatny środek wykrztuśny zioło to jest skuteczne w leczeniu kaszlu. Korzeniearcydzięgla są także używane w przypadkach problemów z układem oddechowym, a olejek arcydzięglowy, który otrzymuje się z korzenia arcydzięgla, stosuje się do nacierania ciała przy bólach reumatycznych i nerwobólach. Pomaga także złagodzić zatrucia nikotynowe ialkoholowe.

Składniki:100 g rozdrobnionego korzenia arcydzięgla (do kupienia w aptekach i sklepach zielarskich), 100 g spirytusu70 %.

Przygotowanie: Arcydzięgiel zalewamy spirytusem i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewkę trzeba przecedzić i przelać do butelki.

Dawkowanie: Zażywamy 20—30 kropli na cukier lub wodę 2—3 razy dziennie po jedzeniu.

A na zakończenie nalewka nie tylko zdrowotna, ale również (co nie zawsze idzie w parze) - wyśmienita.

Nalewka miodowa

Wzmacnia układ krwionośny, immunologiczny, pomocna w leczeniu przeziębień, stanów grypowych.

Składniki: ½ litra spirytusu, 1 szklanka miodu, kawałek kory cynamonu, 6 goździków, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 gałka muszkatołowa, 1 laska wanilii, kawałek suszonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej, 5 ziaren ziela angielskiego.

Przygotowanie: Przyprawy zalać wodą i gotować na małym ogniu, aż pozostanie 1/3 szklanki płynu. Podgrzać miód do gorącego wlać spirytus i wodę z przyprawami. Wlać do butelki z szeroką szyjką, pozostawić na 48 godzin. Przecedzić, przelać do karafki i pozostawić na 2 tygodnie.

Osobom chcącym poszerzyć wiedzę na dzisiejszy temat polecam książki - „Zioła Ojców Benedyktynów” oraz „Zioła w domu”, które w sposób przystępny dla każdego przekazują wiedzę o ziołolecznictwie i różnorodności przetwarzania i przygotowania ziół. Zasygnalizowałam jedynie jedną z wielu metod - jeśli napary, herbatki nam nie smakują, możemy samodzielnie, dobierając składniki według potrzeb, przygotowywać pyszne, domowe nalewki ziołowe.

Mam nadzieję, że ten sposób leczenia naturalnego przypadnie Państwu do gustu.

Zapisz się na kurs już dziś!

Profesjonaliści

Propagowanie terapii naturalnych, będących naszą tradycją, które powinny być dostępne dla każdego (i refundowane), powinny też współdziałać z medycyną konwencjonalną podobnie jak dzieje się to w wielu krajach poza Polską. Pragniemy również inspirować do pozytywnego myślenia, rozsądnego odżywania i życia, jako najprostszą i najkrótszą drogę do zdrowia.

Zapisz się
Zadzwoń
Cookies menadżer